Latinamerikaträff väckte nya möjligheter till samverkan och behov av miljötekniska lösningar

Publicerat: 19 september, 2019

Kvällen den 18 september fylldes LIFEs lokaler med 20 härliga Latinamerikaner bosatta i Värmland. Syftet med träffen var att utveckla LIFEs globala nätverk och skapa noder i Latinamerika. 

Patricia Edvardsson som arbetar för LIFE Foundation, är själv från Peru och har ett nätverk av Latinamerikaner i Värmland. De bjöds in för att ta del av information om LIFE Academy och projektet Sustainable Business Cleantech. 

Satsning på Latinamerika

LIFE Academy organiserar utvecklingsprogram för beslutsfattare i tillväxtländer som i sin tur implementerar olika projekt i sina hemländer. Alla deltagare går igenom en Sverigefas då de besöker Karlstad och Stockholm. Exempel på program som genomförts är inom vindkraft, energieffektivisering, ICT samt förnybar energi. Nu, 24 år sedan starten, har LIFE Academy ett globalt nätverk i 80 länder med cirka 1500 kontakter.

Vi utbildar förändringsagenter, en stor del av våra utbildningar handlar om projektledning och det kräver mod att sprida ny kunskap, säger Sara Jansson, Project manager på LIFE Academy och fortsätter.

Vår vision är att göra kunskap om hållbar utveckling tillgänglig för alla. Allt vi gör ska bidra till att FN:s globala hållbarhetsmål uppfylls. 

Nu är LIFE Academy i en position där de är redo att bredda verksamheten, där just denna aktivitet är en del i det. 

Utveckling av nätverk har blivit mer viktigt och vi vill göra mer för att bidra till en hållbar värld. Detta gör vi genom att utveckla olika noder som består av en samling av aktiva förändringsagenter. Vi vill öppna upp för nya finansierade projekt där de har möjlighet att göra mer i sina hemländer, säger Bo Gillgren, Senior advisor på LIFE Academy. 

Öka medvetenheten och satsa på mer grön teknik

Intresset och entusiasmen var stor bland deltagarna då minglet höll på till sena kvällen. Det blev ett kunskapsutbyte både kring LIFE Academy men också om hur klimatarbetet ser ut i olika länder i Latinamerika. Ett syfte var att väcka tankar kring behov kring miljötekniska lösningar som behövs där. 

Vi bör satsa mer på grön energi i Chile. Vi har t.ex. mycket vulkaner som kan generera energi. Vi har också öken där solen lyser 24 timmar per dag och nyligen har man faktiskt installerat solpaneler i öken, det är något jag tänkt på länge så det är jag glad över. Medvetenheten kring grön teknik kan absolut bli större, säger Veronica Arriaza, bosatt i Karlstad från Chile.

Jag tror att vi behöver föra ut kunskapen om enklare vardagssaker, t.ex. hur man mer miljövänligt kan transportera sig eller hur man bättre återvinner. Idag återvinns endast 7% i Colombia då det inte finns något koncept för att återvinna. Vi behöver satsa mycket på att utbilda barn och unga vuxna. Det finns mycket att göra, detta verkar vara en bra organisation med bra kontakter för att få saker att hända, säger Karen Santana, bosatt i Arvika från Colombia. 

Karen Santana
Veronica Arriaza

Text och foto: Hanna Grevillius

Om oss

Sustainable Business Cleantech stöttar företag som vill växa och etablera sig på tillväxtmarknader. Projektet riktar sig till små- och medelstora företag i Värmland med lösningar inom miljöteknik.

Nyhetsbrev

Kontakt

Adress

Köpmannagatan 2, SE-652 26 Karlstad, Sweden

Telefon
Mail
Scroll to Top