SPEED DATING MED BOTSWANAS AMBASSAD OCH VÄRMLÄNDSK FÖRPACKNINGSINDUSTRI

Publicerat: 12 december, 2019

Det är inte varje dag man får chans att träffa representanter från Botswanas ambassad, men nu hände det! Diskussioner kring nya hållbara affärsmöjligheter, utbyte av kunskap och ett stort engagemang ledde till riktigt bra möten den 5 december då Karlstad fick besök av Mr Thatayaone Godfrey Nthokgo, ställföreträdande ambassadör, och Mr Matteus Moseki, utbildningsattaché, från Botswanas ambassad i Stockholm. 

Besöket hade två syften, dels att träffa värmländsk förpacknings- och livsmedelsindustri och dels för att göra ett företagsbesök hos Lumine LED (se separat nyhet om det besöket här)

Botswana ligger i södra Afrika och är känd för diamantexport och sin rika köttproduktion. Men sättet att hantera och förpacka köttet på är eftersatt. 

Vi vet att Värmland har många innovativa, hållbara lösningar och vårt mål är att facilitera och matcha lösningar från Värmland med behov från andra länder, säger Therese Rosenblad, processledare på Sustainable Business Cleantech. 

Speed dating 

Under torsdagseftermiddagen höll Godfrey Nhtogo en presentation om Botswanas möjligheter för Stora Enso, Paper Province, Brobygrafiska, Nolby ekostrategi och Region Värmland.  

Det var spännande att bli inbjuden till detta för att lära om deras behov och diskutera nya affärsmöjligheter. Vi har försäljningskontor i Sydafrika och Botswana är ett ungt land med stora möjligheter, säger Marcus Dehlin, Stora Enso. 

Efter presentationen fick varje företag chans att träffa representanterna i enskilt möte. Mötena kretsade kring olika hållbara lösningar att lösa samhällsutmaningar på. 

Istället för att komma med stora tekniska lösningar så kan vi vara rådgivande och förmedla kunskap och behov om olika förnybara material. De frågade hur vi gör för att inte utplåna skogen. Stora Enso äger 1,4 miljarder hektar skog och för varje träd vi tar upp planterar vi två, bara ett sånt tips var intressant för dem, säger Marcus Dehlin, Stora Enso.

Vi har redan många internationella samarbeten med bland annat Sydafrika. Botswana har en bra ekonomi och satsar på utbildning. De tyckte att vårt sätt att blanda teori och praktik var spännande och vi är nyfikna på hur vår modell skulle kunna passa där, säger Per Branzén, Brobygrafiska.

Vi pratade om trä som material. Botswana har ett behov av att bygga hus snabbt och hållbart. I Värmland har vi möjligheten att tillverka och förpacka byggsatser i trä som är enkla att skicka. Affärsmöjligheter kan dyka upp när man minst anar det, säger Gunnar Hellerström, Paper Province. 

Mötena var informativa och gav oss även mycket inspiration. Det märks att företagen här vill ta del av utvecklingen i Botswana och göra deras bästa för att hjälpa oss att använda mer förnybar energi, säger Mr Matteus Moseki, utbildningsattaché, från Botswanas ambassad.

”Varmt mottagande” 

Botswanierna fick även möjlighet att äta lunch med Monika Bubbholz (MP) samt bli inbjudna till middag på residenset med länsråd Bengt Falemo. 

Jag tar med mig det varma mottagandet som vi fick av alla vi träffade här, det finns ett genuint intresse över oss som personer och för Botswana, säger Mr Matteus Moseki. Förhoppningsvis kan vi komma tillbaka till Värmland för att lära oss mer om exempelvis solpaneler då det är en förnybar källa som passar Botswanas klimat och som vi borde använda mer. 

Arrangörer för mötet var Sustainable Business Cleantech som stöttar värmländska företag med miljötekniska lösningar som vill nå ut på tillväxtmarknaderna. 

Speed dating mellan Marcus Dahlin, Stora Enso och Botswana.
Mr Thatayaone Godfrey Nthokgo, ställföreträdande ambassadör, presenterar affärsmöjligheter i Botswana.
Gunnar Hellström, Paper Province, talade om Värmland och våra styrkor.
Besöket startades med välkomst-lunch på Clarion Collection Hotel Plaza tillsammans med delar av projektgruppen i Sustainable Business Cleantech och Monika Bubbholtz (MP) som introducerade Karlstad.
Middag på residenset med länsråd Bengt Falemo och hans fru Elisabeth.

Om oss

Sustainable Business Cleantech stöttar företag som vill växa och etablera sig på tillväxtmarknader. Projektet riktar sig till små- och medelstora företag i Värmland med lösningar inom miljöteknik.

Nyhetsbrev

Kontakt

Adress

Köpmannagatan 2, SE-652 26 Karlstad, Sweden

Telefon
Mail
Scroll to Top