Cleantech – digital teknik som förändrar världen

Publicerat: 17 maj, 2019

Hur kan vi förändra och göra världen mer hållbar med hjälp av digital teknik? Den 17 maj samlades ett 60-tal företag och organisationer under en Compare-lunch på Elite Stadshotellet i Karlstad på det högaktuella ämnet.

Inom den digitala sektorn finns det stora möjligheter att genom nya produkter och tjänster bidra till en mer hållbar framtid. Det blir även en allt starkare konkurrensfördel att minimera sin egen miljöpåverkan ju större medvetenheten och kraven blir från konsumenter, företag och myndigheter.

En av de nya, spännande teknikerna för att minska negativ miljöpåverkan är RFID (Radio frequency identification). RFID-expert Gunnar Ivansson, Learningwell West, lyfte flera exempel på RFID-lösningar från olika branscher. Från taggning för att märka djur, böcker och kanoter till Sveriges järnvägssystem och märkning av sjukhuskläder i Norge.

Gunnar Ivansson delade också med sig av två spännande forskningsprojekt inom området där LearningWell jobbat i samverkan med RISE för ökad hållbarhet inom textilbranschen tillsammans med kända klädvarumärken.

– RFID är en bra teknik att använda för att bli bättre ur ett miljöhänseende. RFID-taggarna kan lätt sys in i kläderna och därefter kan man bland annat spåra hur plagget har producerats, hur mycket kemikalier som använts och hur mycket koldioxidutsläppen minskat, berättar Gunnar Ivansson.

I Sverige konsumerar vi mer och mer kläder och hemtextil. Trots att vi skänker mycket kläder så eldar vi upp omkring 10 kg kläder/person och varje dag slängs 208 ton kläder.

– Det är skrämmande siffor, säger Gunnar Ivansson som menar att det finns stora möjligheter till förbättring genom den nya tekniken och att RFID är här för att stanna.

Projekt inom hållbarhet i Värmland

Just nu pågår flera projekt i Värmland inom hållbarhet. På plats fanns representanter från RISE som berättade om deras projekt om fossilfria flygtransporter och representanter från projektet Sustainable Business Cleantech som berättade om möjligheten för värmländska företag med klimatsmarta lösningar att nå ut på tillväxtmarknaderna. För att få smarta, långsiktiga systemlösningar krävs att Värmland samverkar kring såväl miljötekniska lösningar som digitalisering.

– Genom LIFE Academy har vi kontakter i 80 länder inom hållbarhetsområdet. Är något företag i Värmland som är nyfikna på eller vill etablera sig på tillväxtmarknaderna så får de gärna kontakta oss, säger Patricia Edvardsson, projektledare Sustainable Business Cleantech.

Oändliga möjligheter

Stefan Skoglund, Compare, avrundande lunchen med att ge alla några frågor att fundera över till fredagskvällen; Hur kan jag i mitt företag arbeta mer hållbart? Hur kan jag anpassa eller hitta nya hållbara erbjudanden? Hur kan jag påverka mina kunder och leverantörer att agera mer hållbart? Vilka möjligheter ser jag inom digitalisering och Cleantech-området? Bara fantasin sätter gränserna.

Fotograf: Sandra Dalåsen
Text: Hanna Grevillius

Om oss

Sustainable Business Cleantech stöttar företag som vill växa och etablera sig på tillväxtmarknader. Projektet riktar sig till små- och medelstora företag i Värmland med lösningar inom miljöteknik.

Nyhetsbrev

Kontakt

Adress

Köpmannagatan 2, SE-652 26 Karlstad, Sweden

Telefon
Mail
Scroll to Top